# Interview Aptitude Questions with Solution

## CodeBind Technologies Online-Aptitude Test Interview Questions

A. 45
B. 60
C. 75
D. 90

Explanation:

Let number of notes of each denomination be x.

Then x + 5x + 10x = 480

16x = 480

x = 30.

Hence, total number of notes = 3x = 90.

A. 60
B. 95
C. 120
D. 150

Explanation :

Just Multiply each term in the given sequence with natural numbers. i.e 1 to infinity ( need of the question is only till 7).
So,
1 x 1 = 1
1 x 2 = 2
2 x 3 = 6
6 x 4 = 24
24 x 5 = 120

A. 37
B. 44
C. 50
D. 55

Explanation :

1,3,4,8,15,27,...? next what
1
3
4 = 3 + 1
8 = 4 + 3 + 1
15 = 8 + 4 + 3
27 = 15 + 8 + 4
50= 27 + 15 + 8

A. True
B. False
C. Uncertain

Explanation :

The first two statements give information about Zoe's tulips and pansies. Information about any other kinds of flowers cannot be determined

A. Grandmother
B. Father
C. Grandfather
D. Grandfather or Grandmother

Explanation :

S is daughter of P and sister of T. So, T is daughter of P.
Now, the sister of P is the daughter of M. This means that P is also the daughter of M. Clearly, T is the granddaughter of M.
So, M is the Grandfather or Grandmother of T.

A. Novel
B. Glass
C. Cover
D. Page

Explanation :

A window is made up of panes, and a book is made up of pages. The answer is not (choice a) because a novel is a type of book. The answer is not (choice b) because glass has no relationship to a book. (Choice c) is incorrect because a cover is only one part of a book; a book is not made up of covers.

A. Father
B. Brother
C. Cousin
D. Uncle
E. Grandson

Explanation :

My grandfather's only son — My father. So, the girl is the daughter of Vipul's father i.e., Vipul is the girl's brother.

A. Dish
B. Soup
C. Spoon
D. Food

Explanation :

Coffee goes into a cup and soup goes into a bowl. Choices a and c are incorrect because they are other utensils. The answer is not choice d because the word food is too general.

A. (91 + 1/3)%
B. (93 + 1/3)%
C. (97 + 1/3)%
D. (98 + 1/3)%

Explanation :

if 270 is 100% then 252 is what %
ie: 100/270 *252
= 28/3 * 10
=93.3 % (93 + 1/3)%

A. 79
B. 87
C. 86
D. 76

Explanation :

Average = total runs / no.of innings = 32
So, total = Average x no.of innings = 32 x 10 = 320.

Now increase in avg = 4runs. So, new avg = 32+4 = 36runs
Total runs = new avg x new no. of innings = 36 x 11 = 396
Runs made in the 11th inning = 396 - 320 = 76

A. 20 litres
B. 30 litres
C. 40 litres
D. 60 litres

Explanation :

Quantity of milk = 60 x 2 litres = 40 litres.
3
Quantity of water in it = (60- 40) litres = 20 litres.
New ratio = 1 : 2
Let quantity of water to be added further be x litres.
Then, milk : water = 40 .
20 + x
Now, 40 = 1
20 + x 2
20 + x = 80
x = 60.
Quantity of water to be added = 60 litres.

A. 744589
B. 744193
C. 166479
D. 745194

Explanation :

E N T R Y S A D
1 2 3 4 5 9 7 8

A is coded as 7,
R as 4,
E as 1,
S as 9 and
T as 3.
So, ARREST is coded as 744193.

A. See
B. Kee
C. Lee
D. Pee
E. Tee

Explanation :

In the first and second statement, the common word is 'juice' and the common code word is 'see'. So 'see' means 'juice'.
In the second and third statements, the common word is 'is' and the common code is 'lee'.
So, 'lee' means 'is'.
Thus, in the second statement, the remaining word is 'sweet' which is coded as 'kee'.
Hence, option (B) is the correct answer.

A. JAK
B. HAL
C. HAK
D. JAI

Explanation :

The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J. The second and fourth segments are reversals of the first and third segments. The missing segment begins with a new letter.

A. 145
B. 129
C. 113
D. 97

Explanation :

Addition of 4 at the beginning sequentially multiplied by 2
21+4=25
25+(4*2)=33
33+(8*2)=49
49+(16*2)=81
81+(32*2)=145

A. 44
B. 45
C. 46
D. 47

Explanation :

The sequence ascends in od numbers, beginning with 5. as 5, 7, 9, 11, 13, …….
1
6=1+5
13=6+7
22=13+9
33=22+11
So, the next number should get increase of 13.
So, 33+13=46

A. Son
B. Brother
C. Cousin
D. Grandson
E. Uncle

Explanation :

Here's Y.
Y has a son.
Y's son has a son (therefore Y has a grandson).
And X is the brother of the above guy (i.e. Y's grandson).
So, X is the grandson of Y.

A. True
B. False
C. Uncertain

Explanation :

From the first two statements, you know that the Kingston Mall has the most stores, so the Kingston Mall would have more stores than the Four Corners Mall.

A. Brother
B. Cousin
C. Aunt
D. Sister

Explanation :

Only son of Amar's mother's father -- Amar's maternal uncle.
So, the girl's maternal uncle is Amar's maternal uncle.
Thus, the girl's mother is Amar's aunt.

A. Niece
B. Daughter
C. Wife
D. Daughter-in-law
E. None of these

Explanation :

Only son of Neena's father--in-law Mahipal -- Neena's husband. So, Raman is Neena's husband and Anita and Bindu are his daughters. Thus, Bindu is the grand daughter of Mahipal.

A . 47
B. 46
C. 39
D. none of the above

Explanation:

Required number = (38 + 9 - 1) = 47-1 = 46

A. Daughter
B. Brother
C. Husband
D. Sister-in-law

Explanation:

A is father of C and C is sister of D. So, A is father of D.
But D is son of B. So, B is the mother of D and wife of K Also. E is the brother of A So, B is the sister-in-law of E

A. Tent
B. City
C. Dwelling
D. Palace

Explanation:
Above the line, the relationship shows a progression of sources of light. The relationship below the line shows a progression of types of palace, from smallest to largest. (Choice a) is incorrect because a tent is smaller than a palace. Choices b and c are wrong because they are not part of the progression

A. 1/70
B. 1/840
C. 1/8
E. 1/40320

Explanation: total digits = 8
even digit = 4 ( 2 , 4 , 6 , 8)
odd digit = 4 ( 1 , 3 , 5 , 7)
no repetition
so probability of 1st digit being even = 4/8 = 1/2
2nd digit being even = 3/7
3rd digit being even = 2/6 = 1/3
4th digit being even = 1/5
probability that first 4 digits of the code are even numbers
= (1/2)(3/7)(1/3)(1/5)
= 1/70

A. 155679
B. 167890
C. 179890
D. 177366

Explanation:

Given Population of a town = 160000.
R1 = 3%, R2 = 2.5%, R3 = 5%.
Then the present population of the town = 160000(1+3/100)(1+2.5/100)(1+5/100)= 177366.

A. 5%
B. 2.8%
C. 3.9%
D. 7%

Explanation:

A decade means 10 years.So,Total increase in population = 2,62,500 - 1,75,000
=> 87,500
So, Average increase per year = 87,500/10 = 8,750
% increase per year = (increase per year/ initial population) × 100
=> (8750 / 1,75,000) × 100 => .05 × 100 => 5%

A. 12.9
B. 13.8
C. 17
D. 15.8

Explanation:

First ten odd prime no ÷10
(3+5+7+11+13+17+19+23+29+31)÷10
=158÷10
15.8

A. 2:5
B. 4:5
C. 6:7
D. 3:8

Explanation:

Let the third number be x.
Then, first number = 120% of x =120x/100 = 6x/5
Second number =150% of x = 150x/100 = 3x/2
Ratio of first two numbers = 6x/5 : 3x/2 = 12x : 15x = 4 : 5

A. 222
B.222.5
C. 267
D.220

Explanation :

Cost Price = 178 × 100/(100 - 11)
= 178 × 100/89
= 2 × 100 = 200 (Rupees)
If he profit 11% then the Selling Price Will be = 200 + 200 × 11/100
= 200 + 22 = 222 (Rupees)

A. ALEUT
B. ALGTU
C. ALGUT
D. ALGRT

Explanation:

(algut) is the ans.
2=a
3=l
5=g
4=u
9=t

A. 381171
B. 381191
C. 832252
D. 835545

Explanation:

Take common letters from england and france and substitute in Greece

A.25%
B. 30%
C. 35%
D.20%

Explanation:

7 - 5.25 = 1.75
Therefore,
1.75/7 × 100
= 25 %

A. Rs. 4991
B. Rs. 5991
C. Rs. 6001
D. Rs. 6991

Explanation:

Given average = Rs. 6500
And sales are Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months.
Let the sale of 6th month be xThen,
6500 = (x+6435+ 6927+6855+7230+6562 )/6
39000 = x + 34009 => x = 4991
Therefore, sale at 6th month = Rs. 4991.

A. 6 Years
B.7 Years
C. 8 Years
D. 12 Years

Explanation:

Reena is 12 years old
Let the present age of Suma = x years
Then the present age of Reena = 2x years
Three years ago, age of Suma = x - 3
Three years ago, age of Reena = 2x - 3
According to the question
=>2x-3 = (x-3)
=>2x-3 = 3x-9
=>3x-2x = 9-3
=>x=6
Therefore the present age of Suma = 6 years
Present age of Reena = 12 years
Therefore, Reena is 12 years old

A. 35
B. 38
C. 40
D. 42

Explanation:

let the no. of questions e answered correctly be x
let the no. of questions he answered wrong be y
total no. of questions =
x+y=60
y=60-x------eqn 1
4x-y=130
4x-60+x=130
5x=130+60
5x=190
x=190/5
x=38
therefore, the no. of questions he answered correctly=38

A. 18
B. 9
C.7
D.20

Explanation:

Sum of ages of three boys = 45 years
Now, (3x + 5x + 7x) = 45
⇒ 15x = 45
⇒ x = 3
So, age of youngest boy = 3x
= 3 × 3
= 9 years

A.100
B. 200
C. 180
D.400

Explanation:

Let the number of students in three classes be 2x, 3x and 5x respectively.
Due to increase of 40 students in each class, we have
= 2x + 40 = 4
3x + 40 5

⇒ 10x + 200 = 12x + 160
⇒ 2x = 200 – 160 ⇒ 2x = 40
⇒ x = 20
∴ Original strength
= 10x = 10 × 20 = 200

A. I alone is sufficient
B. II alone is sufficient
C. Neither I nor II is sufficient
D. Either I or II is sufficient

Explanation:

From both the given statements, we find that Mr. Rijo reached the bus stand at 9 AM and a bus is sure to arrive at 10 AM. So. Mr. Rijo has to wait for at the most one hour.

A. Rs. 250000
B. Rs. 300000
C. Rs. 450000
D. Rs. 150000

Explanation:

l = 300m , b = 125m
Area of the rectangular = l*b = 300 * 125 = 37,500
Cost of tilling = 8 * 37500 = 300000

A. 360
B. 180
C. 270
D. 140

Explanation:

Number of hours from 8am till 2pm= 6

The rotation of an hour hand in one hour= 30°

Total degree of rotation= 360°

Therefore, the Angle traced by the hour hand in 6 hours is= (360/12)*6 = 180

A. 24
B. 22
C. 18
D. 20

Explanation:

No of boxes = total no of books/No of books in 1 box
Total no of books =528
No of books in 1 box = 24
No of boxes =528/24 = 22

A. 10
B. 8
C. 4
D. 6

Explanation:

M1*H1*D1 = M2*H2*D2
4*5*16 = 20*4*D2
320/80 =D2
D2=4

A. 501
B. 105
C. 525
D. 150

Explanation:

As given
Two-fifth of one -third of three-seventh of number is 15.
Let us assume that the unknown number be x .
2/5*1/3*3/7*x =15
x = 262.5
Percentage = Part value*100/Total value
Percentage = 40%,Total value = 262.5
40=Part value*100/262.5
Part value = 105.
The 40% of derived number is 105 .

A. 30 10
B. 65 45
C. 35 15
D. 45 25

Explanation:

a = b + 20
a-5 = 3(b-5)
b+20-5 = 3(b-5)
b+15 = 3b-15
2b = 30
b = 15 yrs
a = b + 20
a = 15+20
a = 35 yrs

A. 360
B. 480
C. 720
D. 5040

Explanation:

The word 'LEADING' has 7 different letters.
When the vowels EAI are always together, they can be supposed to form one letter.
Then, we have to arrange the letters LNDG (EAI).
Now, 5 (4 + 1) letters can be arranged in 5! = 120 ways.
The vowels (EAI) can be arranged among themselves in 3! = 6 ways.
Required number of ways = (120 x 6) = 720.

A. AAEILMTR
B. AAIELMRT
C. AAELIMRT
D. AAEILMRT

Explanation:

Arranged the letters in an alphabetical order.

A. BEA
B. ABE
C. DEC
D. ECB

Explanation:

In the above question, it can be clearly seen that the sequence BEA is the most appropriate since if all cats lay eggs is true and it is also true that all tigers are cats, then it will also be true that all tigers lay eggs.

A. GERH
B. GRHE
C. GREH
D. GHRE
E. GEHR

Explanation:

Reverse the word and move each letter -1.Reverse of FISH is HSIF subtract 1 from each letter of HSIF. So code of FISH become GRHE.

A)ACFJO
B)AEIMQ
C)DINSX
D)EHKNQ

Explanation :

ABCDEFGHIJKLMNO
1 2 3 4

A)7
B)10
C)12
D)13

Explanation :

This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in the second, 2 is subtracted.

A)Kapil
B)Jai
C)Both
D)None

Explanation :

Kapil because Kapil is brother of Jai’s Brother

A)F2
B)F7
C)F8
D)F1

Explanation :

To check the spelling and grammar in just a sentence or paragraph of your document, select the text you want to check and then press F7.

A)10
B)12
C)15
D)18

Explanation :

a - b = 3 ---( 1 )
a² + b² = 29----( 2 )
We know that the algebraic identity,
( a - b )² = a² + b² - 2ab
3² = 29 - 2 ab
[ From ( 1 ) and ( 2 ) ]
9 = 29 - 2ab
2ab = 29 - 9
2ab = 20
ab = 20/2
ab = 10

A)B
B)A
C)Both
D)Insufficient Data

Explanation :

20×100/30=66%
40×100/70= 57.14%
B student score more

A)251
B)254
C)255
D)256

Explanation :

As George is sitting to the left of Henry,so, George's seat is 252. The next seat to the left,where Inez was sitting is 251.

A)12
C)6
C)5
D)10

Explanation :

Pipe A's 1hr work=1/10
pipe B's 1hr work =1/15
(A+B)'s 1hr work=1/10+1/15=
5/30=1/6
Now A and B can do it in 1÷1/6=6days.

A)15%
B)20%
C)10%
D)25%

Explanation :

Loss = 9000-7650
= 1350
Loss% = 1350/9000×100
= 15

A)BY
B)DX
C)BX
D)CX

Explanation :

Because the gap between A, E, G, are about 2 Words are in forward and the gap between Z, V, T are about 2 words are in backward.

A)7
B)5
C)2
D)9

Explanation :

Z = 1, Y= 2, X = 3, W = 4, V = 5,….
So answer of the above solution is 5.

A)RUR
B)QUR
C)RUS
D)SUR
E)PUR

Explanation :

First letter of each term is J, L, N, P, R Second letter of each term is A, E, I, O, U (all vowels) Third letter of each term is Z, X, V, T, R.
RUR will come next in the series.

A)A16
B)G4
C)E4
D)E3

Explanation :

The letters decrease by 1; the numbers are multiplied by 2.

A)22
B)19
C)25
D)21

Explanation :

There are two series here
39, 32,..(decreased by 2)
41, 34, 27...(decreased by 5)

Hence, next term = 27 - 2 = 25

A)PORIVEDCNE
B)RPOVPINECE
C)RPVODINEEC
D)EORIVEDCEP

Explanation :

The word ‘APPEAR’ has been coded by interchanging the two letters at a time. Hence PROVIDENCE is coded as in (C)

A)(1/16)
B)(1/8)
C)(1/12)
D)(1/64)

Explanation :

Each no. is getting divided by 2
1st no. is 2

2nd no. is (2/2)= 1

3rd no. is (1/2)= 1/2

4th no. is (1/2)*(1/2)= 1/4

So next no. Will be (1/4)*(1/2)= 1/8

So answer of the above solution is (1/8).

A)Uncle
B)Father
C)Grandfather
D)Brother

Explanation :

Clearly, the only daughter or Monika's father is Monika herself
So, Rahul's mother is Monika
Thus, Monika's husband is the father of Rahul

A)3
B)2
C)4
D)7
E)5

Explanation :

324 - Light is bright
629 - Girl is beautiful
4758 - I prefer bright clothes

A)chn
B)nhi
C)ptr
D)wop

Explanation :

nso ptr kli chn - Sharma gets marriage gift
ptr lnm wop ch - wife gives marriage gift
tti wop nhi - he gives nothing

A)CMN
B)UJI
C)VIJ
D)IJT

Explanation :

The first letter is in backward pattern and the last two letters are going forward

A. True
B. False
C. Uncertain

Explanation:

Because the first two sentences are true, both Josh and Darren saw more movies than Stephen. However, it is uncertain as to whether Darren saw more movies than Josh.

A. 24
B. 28
C. 77
D. 218

Explanation:

Each number in the series is the preceding number multiplied by 3 and then decreased by 2.

A. 128
B. 144
C. 192
D. 256

Explanation:

The Pattern is *8,*4,….
Missing term =128*2 =256

A. 12.5%
B. 40%
C. 80%
D. 125%

Explanation:

5 : 4 = 5/4 = ( (5/4) x 100 )% = 125%.

A. 64
B. 216
C. 256
D. 24

Explanation:

If repetition is allowed, 4^4 or 256, as the number could be 1111 just as well as 1359.
However, if repetition isn’t allowed, the first digit can be any of the four, the second any except the one used for the first digit, the third any except the two digits so far used and the fourth can only be one digit, so 4! or 24 possibilities.

A. Rs. 375
B. Rs. 400
C. Rs. 600
D. Rs. 800

Explanation:

C’s 1 day’s work = 1/3-(1/6+1/8) = 1/3-7/24 = 1/24.
A’s wages: B’s wages: C’s wages = 1/6:1/8:1/24 = 4:3:1.
C’s share (for 3 days) =Rs.(3*1/24*3200) = Rs. 400.

A. 220 Km
B. 224 Km
C. 230 Km
D. 234 km

Explanation:

(1/2)x/21 + (1/2)x/24 = 10
x/21 + x/24 = 20
15x = 168* 20
X = (168 * 20/15)
X =224 km

a) 33
b) 81
c) 93
d) 97

Explanation:

97 is a prime number because it has only two distinct divisors: 1 and itself (97). As a consequence, 97 is only a multiple of 1 and 97.

a) 500
b) 600
c) 400
d) 700

Explanation:

40%=sold apples
so, 100-40=60% remaining
60%=420 apples
420/60×100=700 apples

a) 138
b) 148
c) 162
d) 216

Explanation:
2*3=6
6*3=18
18*3=54
54*3=162

a) S
b) U
c) T
d) None

Explanation:

A B C D E F G H I J K L M

N O P Q R S T U V W X Y Z
4 3 2 1

a) 3656894927
b) 3657694927
c) 3656694927
d) 365619497
e) 365669492

Explanation:
Let A = 1, B = 2, C = 3,.... X = 24, Y = 25, Z = 26.
Then. M = 13 = 1 + 3 =4; 0 = 15=1 + 5 = 6;
L = 12= 1 + 2-3; T-20 = 2 + 0 = 2;
Y = 25 = 2 + 5 = 7. So. MOBILITY =46293927.
CONFORMITY [C=3;O=1+5=6;N=1+4=5;F=6;0=1+5=6;R=1+8=9;M=1+3=4;I=9;T=2+0=2;Y=2+5=7]
So CONFORMITY=3656694927

a) 35
b) 36
c) 48
d) 49

Explanation:
The numbers are 12, 22, 32, 42, 52.
Missing number = 62 = 36.

a) True
b) False
c) Uncertain

Explanation:

Step1. Click the File tab in the top-left corner of your Word screen.
Step 2. Click Export in the blue vertical menu that runs along the left side of your screen.
Step 3. With the Create XPS/PDF Document option selected, click the corresponding box on the right side of your screen. (It looks like a document icon wearing a seatbelt).
Step 4. A new box labeled Publish as PDF or XPS appears, and you should use it to navigate to the location on your PC where you want to save the new PDF.
Step 5.Click Publish to create and save your PDF.

a) 3-D
c) Box
d) All of These

a) 247
b) 135
c) 254
d) 147

Explanation:

A B C D E F G H I J K L M 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
N O P Q R S T U V W X Y Z
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

a) 10%
b) 7.5%
c) 16%
d) 15%

Explanation:

Let the principal be Rs 1000
Then, amount = (2×1000) = Rs. 2000
SI = 2000-1000 = 1000
Rate = ?
Time = 10 years
Rate = SI × 100 / P × T
=> 1000×100/1000×10
=> 10
Rate = 10%

a) 34748
b) 27474
c) 30154
d) 27574
e) None

Explanation:
?+3699+1985-2047=31111
?+5684-2047=31111
?+3637=31111
?=31111-3637
? = 27474

a) 16.1 %
b) 15.5 %
c) 17.5 %
d) 8.05 %

Explanation:

C.P.= 20000/-
S.P.= 21610/-
profit = SP - CP
21610-20000 = 1610
Profit % = 1610/20000 * 100
0.0805 * 100
8.05%

a) 31
b) 61
c) 71
d) 91

Explanation:
91 because it is multiple of 7 and 13. 91 is not a prime number because it is divisible by 7.

a) 306
b) 765
c) 700
d) 510

Explanation:

15x+10x + 6x = 1581
31x= 1581
x=51
a=15x
a=15*51
a=765

A. GRR
B. GSS
C. ISS
D. ITT

Explanation :

The sequence is added +2 letters to each letter

A. 8
B. 6
C. 7
D. Can't be determined

Explanation:

in 786 and 645 "6" is repeated so "6" is bring
786 and 958 "8" is repeated so "8" is apple
so remaining "7" is me

A. QLPNKJ
B. QLPNKJF
C. QLPNMF
D. QLPNDF

Explanation:

The answer shall be part d
as
3 stands for q
9 stands for l
6 stands for p
8 stands for n
no repeating
2 stands for m
4 stands for f

A. X gained Rs. 4350
B. Y lost Rs. 4350
C. X gained Rs. 3150
D. X lost Rs. 3150

Explanation:

In whole transaction gain in whole
= 105 - 102.9 = 2.1 units
But, 100 units = 1,50,000
1 unit = 1500
2.1 units = 3150 gain

A. 30.00 kg
B. 35.00 kg
C. 37.25 kg
D. 42.50 kg

Explanation:

Total weight of section A = 36×40 = 1440 kg
Total weight of section B = 44×35 = 1540 kg
Total weight of class = 1440+1540 = 2980 kg
Total students = 36+44 = 80
Average weight of class = 2980/80 =37.25 kg

a) Table
b) Picture
c) Clip Art
d) Page Break

Explanation:

In Microsoft Word and other word processor programs, pressing Ctrl+Enter adds a page break at the cursors current position instead of a new paragraph.

a)Review
b)Page Layout
c)Insert
d)View

Explanation:

In Microsoft Word, Page Layout - Page Setup-Margins

a) Book Mark
b) Cross reference
d) Word Art

Explanation:

In Microsoft PowerPoint, the Ctrl+K shortcut key inserts a hyperlink into the current location.

a) Sam
b) Jack
c) Denise
d) Jim

Explanation:

Sam > Jack
Denise > Jim
Denise < Jack The answer is Sam because Jack, Denise, and Jim are slower than Sam.

a) 10
b) 18
c) 15
d) 12

Explanation:

total 40 students.
8 of them wont speak both language
so remaining 32 students.

both language = (Hindi + kanada) - remaining
= (24 + 20) - 32
= 12

A. CMN
B. UJI
C. VIJ
D. IJT

Explanation:

Because the letters are the same, concentrate on the number series, which is a simple 2, 3, 4, 5, 6 series, and follows each letter in order.

A. 8, 20, 28
B. 16, 28, 36
C. 20, 35, 45
D. None of these

Explanation:

Let their present ages be 4x, 7x and 9x years respectively.
Then, (4x - 8) + (7x - 8) + (9x - 8) = 56
20x = 80
x = 4.
Their present ages are 4x = 16 years, 7x = 28 years and 9x = 36 years respectively.

A. scarcely
B. impolitely
C. noisily
D. Quietly

Explanation:

Secretly is the opposite of openly, and silently is the opposite of noisily. Choices a and b are clearly not the opposites of silently. (Choice d) means the same thing as silently

A. decrease
B. maintain
C. increase
D. preserve

Explanation:

Guide and direct are synonyms, and reduce and decrease are synonyms. The answer is not choice b or d because neither means the same as reduce. (Choice c) is incorrect because increase is the opposite of reduce.

A. 700
B. 800
C. 1200
D. 2000

Explanation:
The century divisible by 400 is a leap year.
The year 700 is not a leap year.

A. attorney
B. law
C. politician
D. constituents

Explanation:

An artist makes paintings; a senator makes laws. The answer is not choice a because an attorney does not make laws and a senator is not an attorney. Choice c is incorrect because a senator is not a politician. Constituents (choice d) is also incorrect because a senator serves his or her constituents

A. 14 km
B. 15 km
C. 16 km
D. 17 km

Explanation:

Let the distance travelled on foot be x km.
Then, distance travelled on bicycle = (61 -x) km.
So, x + (61 -x) = 9
4 9
9x + 4(61 -x) = 9 x 36
5x = 80
x = 16 km.

A. 69
B. 78
C. 96
D. Cannot be determined
E. None of these

Explanation:

Let the ten's digit be x and unit's digit be y.
Then, x + y = 15 and x - y = 3 or y - x = 3.
Solving x + y = 15 and x - y = 3, we get: x = 9, y = 6.
Solving x + y = 15 and y - x = 3, we get: x = 6, y = 9.
So, the number is either 96 or 69.
Hence, the number cannot be determined.

A. 396
B. 427
C. 671
D. 264

Explanation:

In each number except 427, the middle digit is the sum of other two

A. 200 m
B. 225 m
C. 245 m
D. 250 m

Explanation:

Speed = [45 X 5/18] m/sec = [25/2] m/sec Time = 30 sec Let the length of bridge be x metres. Then, (130 + x)/30 = 25/2 => 2(130 + x) = 750 => x = 245 m.

A. 31
B. 61
C. 71
D. 91

Explanation:

91 is divisible by 7. So, it is not a prime number.

A. 103
B. 107
C. 113
D. None of these

Explanation:

The smallest 3-digit number is 100, which is divisible by 2.
100 is not a prime number.
√101< 11 and 101 is not divisible by any of the prime numbers 2, 3, 5, 7, 11. 101 is a prime number. Hence 101 is the smallest 3-digit prime number.

A. 55
B. 36
C. 105
D. 70

Explanation:

The pattern is 1 x 3, 2 x 5, 3 x 7, 4 x 9, 5 x 11, 6 x 13, 7 x 15, etc.

A. 3.5km
B. 2.4km
C. 2.6km

Explanation:

Let the required distance be x km.
Speed downstream = (5 + 1)kmph = 6 kmph
Speed upstream = (5 - 1)kmph = 4 kmph
Then,
x/6 + x/4 = 1
5x = 12
x = 2.4
The required distance is 2.4 km

A. 6400
B. 14400
C. 3600
D. 1600

Explanation:

The least number divisible by 16, 20, 24
= L.C.M. of 16, 20, 24 = 240 = 2 x 2 x 2 x 2 x 3 x 5.
To make it perfect square, it must be multiplied by 3 x 5.
Required number = 240 x 3 x 5 = 3600

A. 80°
B. 85°
C. 90°
D. 75°

Explanation:

At 10 o'clock, the hour hand is at 300° with the vertical.
In 40 minutes, angle made by hour hand = 300° + 40x0.5 = 320°
Angle made by minute hand = 6x40 = 240°
So, angle between the hour hand and minute hand = 320 - 240 = 80°

A. Tuesday
B. Wednesday
C. Monday
D. Thursday

Explanation:

If today is Sunday, Four days after Sunday will be Friday, the day before yesterday is Tuesday.

A. ABC
B. CAB
C. BCA
D. BAC

Explanation:

b) The complete sentence would look like this: Nowadays, a typical classroom has pods of desks, and kids are working on countless group assignments.
By looking at the set of sentences, one can understand that 'Nowadays' has to be the beginning of the sentence. From then on, it is simply putting the phrases together to form a coherent sentence

A. 17. 5
B. 18.5
C. 20
D. 133

Explanation:

Let the number be X.
Then, 4/17 of 17/19 of the number is (4/17) * (17/19) * X = (4/19) * X
3/38 of the number= (3/38) * X

Given:

the difference between these two values is 17.5.
Hence, [(4/19) * X - (3/38) * X ]= 17.5
Solving the equation, we have X=133
Therefore, the number is 133.

A. Rs.2000/-
B. Rs.1500/-
C. Rs.1000/-
D. Rs.4500/-

Explanation:

A = Rs.2000/- , that is 2 parts
B = Rs.3000/- , that is 3 parts
C = Rs.4000/- , that is 4 parts
Total 9 parts -------> profit (4500/-)
----->1 part -------->Rs.500/-
then A's share 2 parts ----- > Rs.1000/-

A. Monday
B. Sunday
C. Friday
D. None of these

Explanation:

Formula:-(Date + Month code + No.of years + No.of leap year + Century code)/7
= (24 + 0 + 11 + 2 + 6)/7 = 43/7 = 1
= Sunday

A. 4 years
B. 8 years
C. 10 yearswrong
D. None of these

Explanation:
Let the ages of children be x, (x + 3), (x + 6), (x + 9) and (x + 12) years.
Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50
5x = 20
x = 4.
Age of the youngest child = x = 4 years.

A. 1.5 timewrong
B. 2 times
C. 2.5 times
D. 3 times

Explanation:
Let the daughter's age be y and father's age be 4y.
Father’s age is 4 times more aged than his daughter, therefore father’s present age = y + 4y = 5y
After five years, father’s age will be three times his daughter age.
(4y + 5) = 3 (y + 5)
y = 10
After 5 years it was (4y + 5), then after further 5 years, father’s age = (4y +10) and daughter’s age = (y + 10)
(4y + 10) / (y + 10) = ?
Substituting the value of y, we get
[(4x10) + 10] / [10+10] = 5/2 = 2.5
After another 5 years, father will be 2.5 times of daughter's age.

A. 26 Years
B. 25 Yearscorrect
C. 32 Years
D. 65 Years

Explanation:
Let 5 years age, the age of ashok, Anil and Ajay were 3x, 4x and 5x years. Then, their present ages are ( 3x + 5), (4x + 5) abd ( 5x + 5) years.
Now, 3x +5 + 4x +5 + 5x + 5 = 75 => 12x = 60 x = 5
Hence, present age of Anil = 4x + 5 = 4 x 5 + 5 = 25 years.

A. 30
B. 35correct
C. 37
D. 41

Explanation:
Let A's age 10 years ago = x years.
Then, B's age 10 years ago = 2x years.
(x + 10) / (2x+ lO) = 3/4
=> x = 5.
So, the total of their present ages =(x + 10 + 2x + 10)
= (3x + 20) = 35 years.

A. 11 : 7
B. 9 : 5
C. 7 : 4
D. 7 : 3

Explanation:
10 years ago, age of mother was three times the age of her son. Say, the age of son was x and mother's age was 3x.
At present: Mother's age is (3x + 10) and son’s age is (x + 10)
After ten years: Mother's age will be (3x + 10) +10 and son’s age will be (x + 10) + 10. Given that, mother’s age is twice that of son after ten years.
(3x + 10) +10 = 2 [(x + 10) + 10]
(3x + 20) = 2[x + 20]
Solving the equation, we get x = 20
(3x + 10): (x + 10) = 70: 30 = 7: 3.

A. 5
B. 10
C. 15
D. 20

Explanation:
Let the present ages of son and father be x and (60 -x) years respectively.
Then, (60 - x) - 5= 4(x - 5)
55 - x = 4x - 20
5x = 75 => x = 15

A. 12 years
B. 16 years
C. 24 years
D. 48 years

Explanation:
Present day,
Let us consider Dhiraj's present age as K years
Raj's present age is 4 times Dhiraj's = 4K years
3 years ago,
Dhiraj's age = K-3 years
Raj's age = 4K-3 years.
That time, Raj's age = 5 times Dhiraj's age
4K-3 = 5(K-3)
4K-3 = 5K-15
K = 12 years
Present age of Raj = 4K = 4 x 12 = 48 years.

A. Monday
B. Sunday
C. Wednesday
D. Thursday

Explanation:

Since each day of the week is repeated after 7 days.
After 133 days,it will be thursday.
So one day before that would be Wednesday.

a) 35
b) 42
c) 49
d) 57

Solution: Let the two digit number be xy.
4(x + y) +3 = 10x + y .......(1)
10x + y + 18 = 10 y + x ....(2)
Solving 1st equation we get 2x - y = 1 .....(3)
Solving 2nd equation we get y - x = 2 .....(4)
Solving 3 and 4, we get x = 3 and y = 5

a. Greater than 14
b. less than or equal to 11
c. 13
d. 12

In a calender,
Number of months having 28 days = 1
Number of months having 30 days = 4
Number of months having 31 days = 7
28 x 1 + 30 x 4 + 31 x 7 = 365
Here, a = 1, b = 4, c = 7.
a+b+c = 12

a. 11.30 am
b. 12 noon
c. 12.30 pm
d. 1 pm

Let the total work = 120 units.
As George completes this entire work in 8 hours, his capacity is 15 units /hour
Similarly, the capacity of paul is 12 units / hour
the capacity of Hari is 10 units / hour
All 3 started at 9 am and worked upto 11 am. So total work done upto 11 am = 2 x (15 + 12 + 10) = 74
Remaining work = 120 - 74 = 46
Now this work is to be done by paul and hari. 46 / (12 + 10) = 2 hours (approx)
So work gets completed at 1 pm

a) 02
b) 82
c) 42
d) 22

a) 32
b) 48
c) 96
d) 24

Assume the total work = 48 units.
Capacity fo J = 48 / 16 = 3 units / day
Capacity of P = 48 / 24 = 2 units / day
Capacity of J, P, H = 48 / 8 = 6 units / day
From the above capacity of H = 6 - 2 - 3 = 1
So H takes 48 / 1 days = 48 days to dig the well

a) 37
b) 39
c) 35
d) 36

Sol: Note: It is 114 not 144.
3m + 4a = 85 ..(1)
5a + 6p = 122 ..(2)
6m + 2p = 114 ..(3)
(1) x 2 => 6m + 8a = 170
(3) => 6m + 2p = 114
Solving we get 8a - 2p = 56 ..(4)
(2) => 5a + 6p = 122
3 x (4) = 24a - 6p = 168
Solving we get a = 10, p = 12, m = 15
So a + p + m = 37

a) 4
b) 5
c) 6
d) 1

a) 13 - 11 - 9 - 7 - 6
b) 1 - 2-3-5-7
c) 9 - 8 - 7 - 6 - 5
d) 7 - 8 - 5 - 3

MKIGF = 13 - 11 - 9 - 7 - 6

a) 5
b) 6
c) 4
d) 7

Sol:
641
852
963
------
2466
Largest among tens place is 7, so 7 should be replaced by 6 to get 2456

a) 23125
b) 19000
c) 13435
d) 16875

a) 48
b) 55
c) 49
d) 53
In 1994, Assume the ages of GM and R = 2k, k
then their birth years are 1994 - 2k, 1994 - k.
But given that sum of these years is 3844.
So 1994 - 2k + 1994 - k = 3844
K = 48
In 1999, the age of R is 48 + 5 = 53

a) 8
b) 6
c) None
d) 7

a) 60
b) 20
c) 70
d) 30

SOl:
Let the retail price is Rs.100. then market price is (100-40) % of 100 = 60. Eesha purchased the coat for half of this price. ie., 30 only. which is 70 less than the retail price. So Option C is correct.

A. 105 meters
B. 225 meters
C. 205 meters
D. 145 meters

When A = 200, B = 180.
When B = 100, C = 95.
Make B = 900. A will be 1000. C will be 855.

A. 2
B. 2.5
C. 1.92
D. None of these  